Cedric Villani u Zagrebu

U organizaciji Sveučilišne agencije za Frankofoniju i Francuskog veleposlanstva 3.4.2017. u Zagreb dolazi Cedric Villani, jedan od najuglednijih matematičara današnjice. Na svjetskom matematičkom kongresu 2010. dobio je Fieldsovu medalju, za svoj rad vezan uz Boltzmanovu jednadžbu i Landauovo prigušivanje. Fieldsova medalja je najviše priznanje koje matematičar može dobiti za svoj rad, nešto poput Nobelove nagrade za matematiku. Pored toga dobio je i brojna druga priznanja. Član je Francuske akademije znanosti od 2013. (ima 42 godine) i nositelj odličja Legion d'honneur.  Područje njegovog znanstvenog rada je matematička fizika, posebno primjene matematičke analize u statističkoj fizici i teoriji optimalnog transporta. Njegov mentor je bio Pierre-Louis Lions, i sam dobitnik Fieldsove medalje.

Osim toga vrlo je zanimljiva (i pomalo osebujna) osoba i šire od znanosti, pa se često javlja u medijima. Svojevrsni je enfant terrible francuske znanosti.  Za ilustraciju onoga o čemu govorimo dovoljno je upisati njegovo ime u Google tražilicu, pogledati njegovu osobnu stranicu (http://cedricvillani.org/for-everybody/) ili pročitati ovaj članak iz The New Yorkera: http://www.newyorker.com/tech/elements/cedric-villani-france-famous-mathematician-birth-theorem

Villani će u ponedjeljak 3.4. održati jedno popularno predavanje u 17 sati na  Matematičkom odsjeku PMF-a u Bijeničkoj 30 u predavaonici 003.  Najavljena tema predavanja je o vezi matematike i umjetnosti, omjeru udjela kreativnosti, ljepote i znanja u matematici.

Go to top